Bevonatolás, felületkezelés

Felhasználási területek


1990-es évek végén az árverseny, azt generálta, hogy burkolat gyártók a védőbevonatot nem gyártás technológia részeként vitték fel burkoló anyagokra. A védőbevonat, az építési kivitelezők, illetve a takarító ipar feladata lett. Németországban minőségi szabvány írja elő bevonatok felvitelét. Magyarországon, ez a szabályozás elmaradt.

Burkolatok élettartamát jelentősen befolyásolja, bevonat megléte. Új objektum építésekor burkolatok várható élettartamát 20 évre tervezik. Bevonat nélkül az elvárt élettartam akár negyedére csökkenhet. Kijelenthetjük, gazdasági érdek bevonatok felvitele és azok folyamatos karbantartása.

Fa parketta felület kezelése

A fa parketta jellemzője nagyon érzékeny a nedvességre képes felvenni és újra leadni a nedvességet, azaz dagad vagy szikkad. Hosszú élettartam, otthonos jelleg, kedvező látvány, eleven kinézett, jó hő tárolás.

Felépítése: a sejtfalait alkotó cellulóz kristályszerű, organikus elemekből tevődik össze. A cellulóz hosszú, fonalszerű részecskék ( micellák ) finom szerkezetét hozza létre, a micellák jellegzetes rácsrendszert alkotnak, így kialakítva a farostot. Fentiekből fakad a fa erős nedv szívó tulajdonsága, képes a levegő nedvesség tartalmát is magába fogadni.

A fa felület védelem nélkül rendkívül sérülékeny amortizációja felgyorsul, képes a várható élettartam töredéke alatt szanálási szintre romlani. Alapvető működtetői érdek a fa felületek védelme.

A Kiehl Gmbh. faápolási programja piacvezető Európában.

Az elkészült mintaterem, e faápolási program ajánlásai és technológiája szerint készült el.

A védelem nélküli és sérült parketta felszíni hordozó felületének gépi csiszolása.

A csiszolás öt fázisból áll. Kétszer durva csiszolóvászonnal szükséges átdolgozni a felületet, hogy az elkoszolódott felszíni réteget eltávolítsuk. Ezt követően egy közepes finomságú vászonnal a felszálkásodott fa szerkezet eltávolítására kerül sor. Ezután egy finom vásznas csiszolás következik, majd a sérült összeszáradt parketta hézagolása, javítása történik, majd záró fázisként egy újabb finom csiszolás történik.

A parketta e munkafázisok után van előkészítve a védelemre.

A technológia következő fázisában egy nagy teljesítményű ipari porszívóval eltávolítjuk a keletkezett por nagy részét ( felporszívózzuk a területet ). Ezt követően egy kétfázisú lapos moppos felmosási technológiával földnedves moppal a finom szerkezetű port is összeszedjük felszín pórusaiból ( felmossuk a felületet ).

A tökéletes száradás után a Kiehl - Refresher - brillant filmképző, önfényező faápoló olajjal kenjük fel. A termék a fa fajtájának vonásait kihangsúlyozza, parfüm mentes, pigment mentes, oxigénre megszilárdul, levegőző- szellőző tulajdonsága van. Jól tömít. Ez a termék biztosítja, hogy a micellák lezáródjanak, ennek köszönhetően megváltozik a fa alapvető tulajdonsága, kevésbé lesz érzékeny a vízre. A levegő oxigénjével érintkezve, oly mértékben szilárdul meg, mintha gyantaként rugalmasan követné a fa természetes mozgását, de stabilan a szerkezetében marad. Minimális száradási ideje 24 óra.

A száradás után egytárcsás súrológép és Kiehl - Legno pad segítségével szárazon finom csiszoljuk a felületet. Ez azért szükséges, mert a fa nem egységesen fogadja magába az ápoló anyagot, a fa felszínén megszilárdult felesleges film eltávolítása biztosítja a felszín egységes megjelenését.

A képződött finom por ismételt porszívózása és előbb részletezett nedves felmosása után a felület teljes száradását követően a Kiehl - Legnodur - brillant önfényező bevonatolószer faburkolatokra, készítmény egyenletes felvitele történik. A készítmény magas szilárdanyag tartalma (polimer diszperziók,polietilén viaszok ) lakkszerűen szárad, önfényező tulajdonsága van és transzparens filmet képez. Nagyon strapabíró, szennytaszító és csúszásgátló.

Fenti készítményből három réteget viszünk felületre. A felhordások közötti várakozási idő kb. 1 órahossza, ez megegyezik a száradási idővel, melyet változtathat a terület hő és légviszonya.

A fentírt technológiai sor pontos betartásával egy esztétikailag ápoltan megjelenő megfelelő védelemmel rendelkező parkettát kapunk.

Ez a védelem természetesen a lakkokhoz hasonlóan érzékeny a durva dörzsölő, csiszoló, karcoló hatásokra. De a technológiának köszönhetően az ápoló karbantartás során ezek a sérülések helyreállíthatók egy karbantartó felmosás elvégzésével. A felület könnyűszerrel felújítható újra csiszolás nélkül, a technológia záró Legno paddal történő munkavégzést követő fázisok ismétlésével.

Az így létrehozott védelem hosszú évekig kiszolgálja a felhasználói igényeket erős forgalmi terhelés mellet.

Minden faburkolat megköveteli, hogy a működtető gondos gazdaként megtegyen mindent a felületsérüléséinek megakadályozása érdekében.

Szükséges a bútorok lábainak, parkettával érintkező felületeinek posztóval történő fedése illetve ezek folyamatos pótlása, cseréje az épületben szennyfogó zónák létrehozása, az utcai porral esetleg bekerülő rendkívül csiszoló hatású kvarc kristályok hatékony kiszűrésének érdekében stb.

Mészkő felületek ápoló bevonattolása rövid technológiai leírás:

A háborút követően népszerűvé vált az építészek körében a Magyarországon bányászott mészkő felület, melyek zömmel tardosi illetve süttői fejtésekből kerültek ki.

A föld történet jura korából származó kövek jellemzője, hogy szépségében vetekszik a márvánnyal azonban még a márványnál is lágyabb szerkezete igen kapillárisos és még a tiszta víz is képes megbontani.

A mészkő fő ásványa a kalcit.

Mészkő keletkezhet tengeri és tavi környezetben mészvázú élőlények váztöredékeinek felhalmozódásával, vagy vegyi kicsapódással.

A tengeri eredetű mészkövek lehetnek tömött, finom kristályos mészkövek, melyek platformokon vagy nagyobb parttávolságokon képződnek.

Az édesvízi mészkövek lyukacsos - porózus szerkezetűek, bennük gyakran felismerhetők azok a növényi struktúrák, amelyekre a mészanyag kicsapódott.

Az eróziós folyamat legszembetűnőbb jele az un. kagylósodás, amikor a csiszolt felszínből kisebb, nagyobb darabok válnak ki.

Ez a folyamat költségesen állítható helyre, így alapvető működtetői érdek a felület védelme.

A Tisztaság Központ Kft. A Kiehl Gmbh. –val együttműködésben a következő alternatívát kínálja.:

A mészkő felület alaptisztítása Copex nevű kemikália egytárcsás súrológép, súroló pad korongok illetve víz szívógép alkalmazásával.

A technológiai sorral elérjük, hogy a kő eredeti felülete megnyíljon és teljes szépségében tűnjön elő. Az alaptisztítás után a szennyeződések kapilláris mélységből is eltávolításra kerültek.

A felület kiszáradása után a Prisma nevű kővédőszer kerül a felületre, amely kapillárisokat elzárva egy vékony ellenálló felületet képez a felszínen. A védőszert minimum 2 rétegben visszük fel a felületre.

A teljes száradás után egy magas fordulatú polírozógéppel, ( High-Speed ) finom polírozó koronggal felpolírozzuk , így a munkálat végeztével egy magas fényű természetes szépségében pompázó a víznek és vegyszernek ellenálló felületet kapunk.

Ajánlatunk PVC. felületeinek ápoló bevonattolására:

PVC olyan padló burkolat, amelyet polivinilkloridból gyártanak lágyító és töltőanyagok, színező pigmentek és adalékok hozzáadásával.

Megkülönböztetünk homogén és heterogén PVC. burkolatokat.

Hordozó anyagok PVC burkolatokhoz: jutafilc,parafa, szintetikus velúr vagy PVC. hab.

PVC. burkolat sajátosságai : olajos szennyeződéseket, (zsíros festékek, cipőkrém,golyós és filctoll festék,kátrány ) azonnal el kell távolítani, mivel hosszú hatásidő alatt behatolnak a burkolatba és később már nem távolíthatóak el.

Érzékenyek az oldószerekkel és az oldószer tartalmú készítményekkel szemben(aceton,terpentin, klór- szénhidrogének ).

Érzékenyek a sarok nyomokra ezért tanácsos védő réteget felvinni.

Érzékeny a sport cipők és cigarettacsikkek beégéseire.

A fekete guminyomok pl. gurulós székek kerekei hosszabb idő alatt a PVC.-be behatolhatnak és fekete foltokat hagynak hátra.

Bevonattolás:

A PVC. felület bevonattolása szintén egy alaptisztítással kezdődik, melyhez a mészkő felületnél használt gépek ( egytárcsás súroló , víz fel szedőgépek ) szükségesek.

Kemikália a Copex nevű alaptisztító.

A felületet pólus mélységig megtisztítva, közömbösítve ph. 6,5 -7.

A teljes száradás után a Verodur nevű rendkívül intenzív polimer bázisú bevonattoló készítményt visszük a felületre minimum 3 rétegben.

Ennek köszönhetően a PVC. pólusai lezáródnak így nem diffundálhat szerkezetébe a szennyeződés. A cipő sarkak nyomai is könnyen eltávolíthatóvá vállnak.

Fontos megjegyezni, hogy ezen technológiák igen fontos eleme a száradási idő amely a különböző fázisok között minimum 90 perc, de természetesen ezt befolyásolhatják a lég és hő viszonyok.

Az eseteleges kivitelezés időzítésénél ezen időtényezőre illetve arra a körülményre, hogy a területet a forgalom elől teljes mértékben szükséges lezárni, minden képen figyelembe kell venni.


Szemmári László

ügyvezető


További szolgáltatásaink

Magasnyomású tisztítás

Magasnyomású...

A svájci Mosmatic világszínvonalú fejlesztésének köszönhetően, a német gyártású Oertzen...
Üveg és homlokzattisztítás

Üveg és...

Az üveg és homlokzatburkolat-takarítás évek óta speciális területe a professzionális...

Bevonatolás, felületkezelés

Bevonatolás,...

1990-es évek végén az árverseny, azt generálta, hogy burkolat gyártók a védőbevonatot nem ...

Speciális berendezéseink


Alaptisztítás nélkülözhetetlen eszköze az egytárcsás súrológép. Vállalkozásunk több gyártó gépeit forgalmazza, kérjen ajánlatot!

Colombus

Ipari vízszívó gép, a tökéletes eredmény elérésének érdekében. Kérjen ajánlatot!

Cleanfix SW60